Съобщения за медиите

Shell България обяви победителите в националния ученически конкурс за рисунка на тема „Зеленият транспорт на бъдещето“

Shell България обяви победителите в националния конкурс за рисунка на тема „Зеленият транспорт на бъдещето“, част от серия инициативи за отбелязване на десетата годишнина от участието на български отбори в Shell Eco-marathon. Близо 400 ученици от V до XII клас от над 70 основни, средни училища и гимназии от 35 града в България представиха смелите си идеи и предложения за интелигентен транспорт, съобразен с екологичните и енергийни предизвикателства, пред които се изправя модерното общество. Авторите от по-малките населени места от всички краища на страната също взеха активно участие. Своите идеи за транспорта на бъдещето споделиха ученици от 7 села в страната. Две трети от всички участници в конкурса са момичета.

Младите таланти показват креативност, прозорливост и творчество с проектите си за превозни средства на бъдещето, които целят да оптимизират употребата на енергийни ресурси, да намалят замърсяването на въздуха и негативния отпечатък върху околната среда. Ръчно изработените рисунки на хартия отразяват идеите на авторите им за вида на транспорта на бъдещето и енергията, която го задвижва. В произведенията им се наблюдава един преобладаващ мотив – преходът от автомобилите на настоящето с присъщата им традиционна визия, към светлото бъдеще, в което хората използват футуристични превозни средства, задвижвани от алтернативни и възобновяеми източници на енергия. В очите на художниците транспортът на бъдещето е високо технологичен и с модерна визия.

Рисунките оцени компетентно професионално жури, ръководено от председателя на Съюза на българските художници г-н Любен Генов. В състава му влизат още Донка Павлова – директор на Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, Камелия Славейкова – изпълнителен директор на Shell България, Димитър Савов – директор на дирекция „Национална транспортна политика“ в Министерство на транспорта и Христо Ангелов – редактор в специализираното автомобилно издание Auto Bild.

„Радвам се, че с тази инициатива достигнахме до ученици от различни кътчета на страната и успяхме да ги мотивираме да изразят с художествени средства своето отношение към световните енергийни проблеми и последиците от климатичната промяна. Идеите на младите таланти са дръзки, неочаквани, в тях са вложени много мисъл и усилия. Пътят пред нас е ясно очертан от новото поколение талантливи умове – интелигентна мобилност, щадяща околната среда, което съвпада и с целите на Shell България и социално отговорната инициатива Shell Eco-marathon“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

„Ако изкуството е вид свобода, то в детската рисунка непринудеността е наистина едно от най-ценните качества. Когато до игровия инстинкт за рисуване от най-ранна възраст и вродената детска чувственост прибавим въображението и по-късно придобитите знания, тогава резултатите стават твърде интересни. При журирането на конкурса за детска рисунка, организиран от Shell България, ни бе много приятно да забележим автентичните дарования, но и доста трудно да определим кои са най-добрите сред множеството впечатляващи творби. Когато е поставена определена тема, в детския творчески акт по любопитен начин се преплитат интуитивното и преднамереното. А очевидно темата „Зеленият транспорт на бъдещето“ е изключително интересна за учениците и тяхното активно участие ни предостави богати възможности за избор сред много талантливи произведения“, сподели Любен Генов.

Участниците в конкурса бяха разделени в две възрастови групи – ученици от 5 до 7 клас и  от 8 до 12 клас включително. Във всяка от групите журито отличи по трима победители.

Първа възрастова група – (V-VII клас):

  • I място - Никол Чакмакова от 7 клас на 126 ОУ „Петко Ю. Тодоров“ гр. София
  • II място - Мария Арабска от 6 клас на ОУ „Климент Охридски“ – гр. Хисаря
  • III място - Мария Пенкова от 5 клас на ППМГ, гр. Ловеч.

Втора възрастова група – (VIII-XII клас):

  • I място - Яна Стоянова от 9 клас на ЕГ „Гео Милев“ – гр. Добрич
  • II място - Ванеса Вескова от 9 клас на Профилирана езикова гимназия „Екзарх Йосиф I“, гр. Ловеч
  • III място - Мирослав Марков от 11 клас на ПГСАГ „Ангел Попов“ – гр. Велико Търново

Наградата за първите места е лаптоп, за вторите места – таблет, а за третите места – Shell брандирана количка Ferrari с дистанционно управление. Най-интересните визии за транспорт на бъдещото ще бъдат показани на специално организирани изложби. Журито определи и поощрителни награди. Списъкът с победителите и с поощрителните награди може да бъде намерен на уебстраницата на Shell България www.shell.bg от 1 август 2017 г.

 

Медийни запитвания:

Драгомир Гюров, AMI Communications за Shell Bulgaria

Тел: 02/989 5115, 0886 634 580 или е-mail: dragomir.gyurov@amic.bg

 

 

За българските отбори в Shell Eco-marathon Европа

През 2017 г. в Shell Eco-marathon в Лондон взеха участие три български отбора – Техническият университет – София, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе и студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“, за да премерят сили с общо 171 отбора от 29 държави в Европа и света. Екипът на Техническия университет в София, който се състезава в категорията „Градски тип“ с водородна горивна клетка, се класира на трето място в Европа с резултат 189 км/м3. Двата български отбора в другата категория на състезанието – „Прототипи“ с електрическа батерия също се представиха достойно. Отборът на Русе измина 360 км/кВтч и се нареди на 12 място в класирането, а учениците от Чепеларе постигнаха резултат 253 км/ кВтч, което ги постави на 22 място в същото класиране.

За първи път ще се състои и предварителен кръг на състезанието – Shell Eco-marathon Challenger Event. Два нови български отбора ще участват в него – втори отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ в категория „Градки тип“ и отбор на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ – гр. Казанлък в категория „Прототип.“

За повече информация за българските отбори в Shell Eco-marathon посетете http://www.shell.bg/aboutshell/shell-ecomarathon.html.

 

 

За Shell Eco-marathon Европа

Shell Eco-marathon е уникална, глобална инициатива, която предизвиква студентите да преодолеят границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предоставя арена за учениците да тестват автомобили, които сами са проектирали и конструирали. То има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето. Тази година Shell Eco-marathon отбеляза своето 33-то издание и отново се проведе в Лондон на специално изградена градска писта, дълга 1,6 км, в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май. Паралелно с представянето на отборите, се състоя и фестивалът „Изгради бъдещето“.

За да научите повече за Shell Eco-marathon Европа посетете http://www.shell.com/energy-and-innovation/shell-ecomarathon.html или следвайте социалните канали във Facebook и Twitter. За повече информация относно фестивала Изгради бъдещето посетете www.shell.co.uk/makethefuture.